Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisinin Tanıtımı

Rehberlik Nedir?

Rehberlik, bireyin kendisini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, çağdaş dünyanın ihtiyacı olan, mutlu ve üretken insanlar olabilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması amacıyla uzman kişilerce yapılan psikolojik yardımlardır.

 

12.04.2016 1108

Psikolojik Danışma Nedir?


Psikolojik danışma, bireyin karar verme ve problem çözme ihtiyaçlarını karşılayarak gelişim ve uyumunu sürdürmesine yardımcı olmak amacıyla bireyle yüzyüze kurulan psikolojik yardım ilişkisidir. Okullarda psikolojik danışma hizmetinden, çeşitli uyum sorunlarını çözmek isteyen, başarısızlık, karar verme güçlüğü gibi problemleri olan öğrenciler yanı sıra kendini tanımak ve geliştirmek isteyen herkes yararlanabilir. Bu hizmet, alanda yetişmiş uzman kişilerce (psikolojik danışman) tarafından verilir. Bütün psikolojik danışma hizmetleri, rehberlik hizmetleri içerisindedir.

 

Psikolojik Danışman (Rehber Öğretmen) Kimdir?


Psikolojik danışman, eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren, üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında lisans eğitimi almış kişidir.

 

Okul Rehber Öğretmeninin (Psikolojik Danışmanın) Görevleri Nelerdir?


Okul rehber öğretmeninin görevleri şunlardır:

  • Okul rehber öğretmeni, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri programını okulun türüne, sınıf düzeylerine ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenler.
  • Rehberlik programının uygulanmasında sınıf öğretmenlerine rehberlik eder.
  • Okulun tür ve özelliklerine göre gerekli eğitsel ve rehberlik etkinliklerini planlar, uygular ve uygulanmasına rehberlik eder.
  • Bireysel rehberlik hizmetlerini, rehberlik ilkelerine uygun biçimde yürütür.
  • Eğitsel, mesleki ve bireysel çalışmaları için öğrencilere yönelik olarak bireyi tanıma etkinliklerini yürütür.
  • Bireysel rehberlik hizmetleri kapsamında psikolojik danışma yapar.
  • Öğrencilerin mezun olacağı dönemde, okuldaki eğitim-öğretim sürecindeki gelişimini, yönlendirilmesi açısından önemli özelliklerini ve bu konudaki önerileri içeren bir değerlendirme raporunu, sınıf rehber öğretmeni, veli, öğrenci ve okul yönetiminin işbirliği ile hazırlar. Bu raporun aslını öğrenci gelişim dosyasına koyar, bir örneğini de öğrencisine veya ailesine verir.
  • Okulda özel eğitim gerektiren öğrenci varsa ve kaynaştırma eğitimi sürdürülüyorsa, bu kapsamdaki öğrencilere ve ailelerine gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM)nin işbirliği ile verir.
  • Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin öğrenci gelişim dosyalarını ve diğer gerekli kayıtları tutar ve istenen raporları düzenler.
  • Okula bir alt öğrenim kademesinden veya nakil yoluyla gelen öğrencilerin gelişim dosyalarını inceler, sınıf rehber öğretmeniyle işbirliği içinde değerlendirir.
  • Öğrencilerin ilgi, yetenek ve akademik başarıları doğrultusunda eğitsel kollara yöneltilmesi konusunda branş ve sınıf rehber öğretmenine bilgi verir ve iş birliği yapar.
  • Ailelere, öğrencilere, sınıf rehber öğretmenlerine ve gerektiğinde diğer okul personeline yönelik hizmet alanına uygun toplantı, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenler.
  • Ders yılı sonunda bu alanda yapılan çalışmaları değerlendirir, sonuçlarını ve gerekli bilgileri içeren bir rapor hazırlar.

 

Çocuğum Rehber Öğretmene Hangi Durumlarda ve Nasıl Başvurabilir?


Çocuğunuz rehber öğretmene şu durumlarda başvurabilir?

  • Çocuk, okulda veya çevresinde uyumsuzluk, başarısızlık, karar verme güçlüğü gibi sorunlar yaşıyor ve bunları çözmek istiyorsa,
  • Çocuk, bir okula yeni başladığında eğitim yılı başında okulu, kurallarını, işleyişini, dersin amaçlarını, çalışma yöntemlerini tanımak, okul ve çevrede ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı hakkında bilgi edinmek istiyorsa,
  • Çocuk, yetenekleri, ilgileri, özellikleri, güçlü ve sınırlı yönleri hakkında bilinçlenerek kendini tanımak ve geliştirmek istiyorsa,
  • Çocuk, okuldaki ve çevredeki eğitsel ve kültürel etkinlikler, yardım hizmetleri, yararlanabileceği kurumlar, mezun olduktan sonraki iş olanakları gibi kendini geliştirmek için bilgilere ihtiyaç duyuyorsa başvurabilir.

 

Bir Veli Olarak Rehber Öğretmene Ben de Başvurabilir Miyim?

Bir veli olarak çocuğunuzun tüm sonları ve/veya çocuğunuza yönelik tutumlarınızı görüşmek için ona başvurabilirsiniz. Rehber öğretmen, başvurunuza yönelik gerekli rehberlik hizmetlerini sunar.